$left
$middle

Kommunstyrelsen - aktuella beslut i maj

Håll dig uppdaterad om de politiska besluten i Malmö. Varje månad presenterar vi här ett urval av de beslut som tas i kommunstyrelsen. I detta referat lyfter vi Malmö stads fortsatta arbete med inkluderande och hållbar tillväxt, ett nytt avloppsreningssystem MAXIMA och Kraftsamling Herrgården.

Tillväxtkommissionens förslag för stadens fortsatta arbete med ett inkluderande och hållbart Malmö

I oktober 2020 beslutade kommunstyrelsen att inrätta en tillväxtkommission för ett inkluderande och hållbart Malmö. Tillväxtkommissionen startade sitt arbete i mars 2021 och överlämnade i maj 2023 sin slutrapport till kommunstyrelsen. I slutrapporten ger kommissionen staden rekommendationer och förslag för att förbättra förutsättningarna för en inkluderande och hållbar tillväxt. Kommissionen framhåller vikten av långsiktighet i arbetet och att det krävs ett gemensamt arbete bland flera aktörer i staden, från såväl näringslivet som civilsamhället, för att nå framgång i insatserna.

Slutrapporten har nu varit på remiss till stadens nämnder och helägda bolag, som är positiva till rapporten och de rekommendationer och åtgärdsförslag som presenteras. Kommunstyrelsen fattade beslut om att gå vidare med ett antal av kommissionens förslag, bland annat möjliggöra för fler testbäddar och demonstrationsmiljöer i Malmö, utreda möjligheten att teckna sociala överenskommelser mellan Malmö stad och näringslivsaktörer i Malmö och att utreda frågan om en aktiv förmedling i Malmö av jobb i Danmark. En del av Tillväxtkommissionens förslag stärker påbörjat eller planerat arbete i staden. Kommunstyrelsen uppmanar nämnder och bolag att ta hänsyn till slutrapporten i det fortsatta arbetet för inkluderande och hållbar tillväxt i Malmö.

Arbetet ska följas upp av kommunstyrelsen 2025. Slutgiltigt beslut i ärendet fattas i kommunfullmäktige.

VA SYD investerar i avloppsreningssystemet MAXIMA

Kommunstyrelsen beslutade att godkänna ett investeringsavtal för MAXIMA, som är en regional infrastruktursatsning med ett nytt gemensamt system för avloppsrening för kommunerna Burlöv, Lomma, Lund och Malmö. Satsningen kommer ha en stor påverkan för medlemskommunernas utbyggnad av bostäder, infrastruktur och för att skapa nya arbetstillfällen. Med investeringen kan framför allt Malmö och Lund möta en växande befolkning, förändrat klimat och behoven av framtidens vattenförsörjning.

Investeringsavtalet innebär att kommunerna lånar ut pengar till VA SYD som kommer att bygga ut och modernisera avloppsreningssystemet. Det beräknas vara färdigt år 2035. Malmö stads del av avtalet är på cirka 14,5 miljarder kronor. Investeringen bekostas genom VA-taxan.

Slutligt godkännande av investeringsavtalet tas av Kommunfullmäktige.

Kraftsamling Herrgården - återrapportering

Kraftsamling Herrgården är sedan 2019 organiserat som ett så kallat ”idéburet offentligt partnerskap” med fokus på Rosengård. I partnerskapet ingår Tillsammans i förening, Rädda Barnen, Malmö universitet samt Malmö stad (fritidsförvaltningen och kulturförvaltning).

Syftet med partnerskapet är att tillsammans arbeta för att Herrgården och Rosengård ska vara en välkomnande, trygg och attraktiv del av Malmö och att:

  • Stärka barn och ungas rättigheter i enlighet med Barnkonventionen.
  • Stärka lokala Malmöbors egenmakt och öka möjligheterna att påverka i frågor som rör området och dess utveckling.

I rapporten berättar Kraftsamling Herrgården om hur pengarna som beviljats för 2023 har bidragit fortsatta utvecklingen och samordningen av Kraftsamling Herrgården och vänskapshuset (tidigare Varda).

Rapporten godkändes av kommunstyrelsen.

Vill du ta del av politiska beslut?

Referaten är ett axplock av ärenden som beslutats i kommunstyrelsen. Alla ärenden för kommunstyrelsens sammanträde finns i medborgarportalen. Här hittar du handlingar, tjänsteskrivelser och protokoll med yrkanden och reservationer. Nästa referat planeras till den 7 juni.

sv