Publicerad 2017-07-03 09:38

Senast uppdaterad 2017-07-14 12:02

Våra barn sporrade oss att bli familjehem

Det var ett reportage om familjehem för ensamkommande barn som fick Ann-Marie och Håkan att göra slag i saken och anmäla intresse för att ta emot ytterligare en familjemedlem. Sedan 2014 har de haft två ensamkommande pojkar boende hos sig.

Håkan och Ann-Marie

Tanken på att bli familjehem hade funnits ett par år hos Ann-Marie och Håkan i Malmö. De biologiska barnen var utflugna och efter att ha läst en artikel i hushållstidningen Vårt Malmö så tog de chansen och anmälde sitt intresse på Malmö stads webbplats:

– Från början var vi lite tveksamma till att vi skulle klara av att hantera uppdraget. När vi väl bestämde oss så kände vi att vi ömmade extra mycket för ensamkommande barn. Har man tagit sig hit ensam från till exempelvis Afghanistan så har man varit med om mycket och behöver en trygg bas för att kunna växa och utvecklas, säger Håkan.

Deras biologiska barn har hela tiden haft en positiv inställning till deras uppdrag och stöttat dem i deras beslut.

– Vi har uppfostrat fyra barn som tycker att vi har gjort ett bra jobb. Det var det som fick oss att bestämma oss i slutändan. Sedan tycker vi det är väldigt roligt att uppfostra barn och gillar utmaningen i att lära känna nya individer och lära sig hur man kan resonera och nå fram till dem, säger Ann-Marie.

En del av familjen

Den första placeringen fick Ann-Marie och Håkan 2014. De hade då haft kontakt med kommunen i ungefär ett år och efter att ha stött på lite svårigheter i processen så var det deras biologiska barn som uppmuntrade dem att gå vidare. Idag har deras första bonusbarn, en pojke i övre tonåren, redan hunnit flytta till eget boende.

– Vår äldsta bonusson har utvecklats jättemycket sedan han kom hit och det är häftigt att se. Han bodde hos oss tills han fyllde 18 då han flyttade till en utslusslägenhet. Han jobbar intensivt på att komma in i kulturen och han är verkligen ambitiös och duktig. Just nu har han lite problem med sitt boende så han har flyttat tillbaka till oss tillfälligt. Han är och kommer alltid vara en del av familjen så självklart stöttar vi honom så mycket vi kan, säger Ann-Marie.

Från och med augusti 2016 har familjen en andra bonusson, en 16-årig pojke som under sommarmånaderna bor i ett alternativt boende men väntas komma tillbaka efter sommaren.

– Vi håller kontakten med honom även nu när han inte bor hos oss. Han ska sommarjobba nu i sommar och vill börja övningsköra. Vi håller som bäst på att förbereda hans födelsedagskalas som har ser mycket fram emot, säger Ann-Marie.

Stort stöd av socialtjänsten

Ann-Marie och Håkan är överens om att socialtjänsten i Malmö stad har varit ett mycket bra stöd under de år de har haft uppdraget som familjehem. De har en egen socialsekreterare de kan kontakta då frågor uppstår. Även deras båda pojkar har haft egna socialsekreterare som de kunnat prata med då de behövt råd och stöd från någon utomstående:

– Kontakten med socialtjänsten fungerar väldigt bra och det känns tryggt att veta att det finns en person som tar tillvara barnets intressen. Vi har regelbundna avstämningar där vi får input och känner att vi blir peppade, säger Ann-Marie, och fortsätter:

– Känner man sig trygg i sig själv så är det inga konstigheter att vara familjehem. Problem kommer självklart att dyka upp men när det händer så löser vi dem tillsammans. För oss har det fungerat bra att tänka likadant som när vi uppfostrade våra biologiska barn. Det är viktigt att lyssna på varandra och att komma ihåg att det handlar om ömsesidighet. Vi har aldrig ångrat vårt beslut.