Publicerad 2017-09-01 14:54

Senast uppdaterad 2017-09-04 09:29

Saluhallen och Greenhouse prisas

Årets vinnare av Stadsbyggnadspriset är Malmö Saluhall, ”som i sann pionjäranda omvandlat en öde ruin till en tredimensionell kokbok och skapat en ny mötesplats i matkulturens Malmö”. Malmös miljöbyggpris Gröna Lansen går till Greenhouse, ”som tar Ekostaden Augustenborg till nya höjder och sår välgörande frön av nytänk och miljötänk i bostadsbyggandet”.

- Vinnarna av Stadsbyggnadspriset och Gröna Lansen är gröna återbrukslösningar, där en plats och byggnad som förlorat sin tidigare funktion fått en ny betydelse i staden. Malmö saluhall och Greenhouse visar att både publika och privata byggnader kan leva upp till en omställning mot en mer hållbar livsstil och ett mer hållbart Malmö, säger Ingemar Gråhamn, stadsarkitekt i Malmö.

Priserna delades ut idag under Stadsbyggandets dag. Bakom Malmö Saluhall står syskonen Nina och Martin Karyd i samarbete med Wingårdh Arkitekter. Greenhouse är MKB:s klimatsmarta boende ritat av Jaenecke Arkitekter.

Mössens favoritställe fick hedersomnämnande

I år valde juryn även att dela ut ett hedersomnämnande till ett projekt, som bedömdes stå i en klass för sig; mössens favoritrestaurang Il Topolino och nötbutiken Noix de Vie som tillfälligt poppade upp på Bergsgatan förra hösten och charmade en hel värld. Skaparna Anonymouse vill dock förbli anonyma, men skickade en hälsning till publiken under prisutdelningen.