Publicerad 2017-10-04 21:12

Senast uppdaterad 2017-10-04 23:30

Välkommen till temadag om psykisk ohälsa - föreläsningar, utställningar med mera

Tisdagen den 10 oktober är det dags för Malmös årliga arrangemang för att uppmärksamma Världsdagen för psykisk hälsa. Årets tema är "Unga och unga vuxna med psykisk ohälsa".

Världsdagen för psykisk hälsa är ett evenemang för alla Malmöbor, men särskilt för dig som har egen erfarenhet av psykisk ohälsa, erfarenhet som närstående eller möter personer med psykisk ohälsa i ditt arbete.

Så gott som samtliga av de medverkande har upplevt psykisk ohälsa på nära håll – genom egna erfarenheter, som anhörig eller genom sitt yrke

När och var?

Tisdagen den 10 oktober, kl. 13.00 - 18.00, är du välkommen till Malmö Högskola, byggnad Gäddan, Citadellsvägen 7, för att uppleva, lära, lyssna, fråga, tycka till och inspireras.

Arrangemanget är gratis och du behöver inte anmäla dig i förväg. Dock krävs anmälan om du vill delta i Friskvårdsloppet. Du hittar mer information om loppet längre ner på sidan  

Gediget program

I foajén på Gäddan (Malmö högskola) kommer ett 30-tal  brukar-organisationer, föreningar, lokala projekt, vård och omsorg, Malmö stad och Region Skåne för att presentera sig och svara på frågor. På plats finns till exemplel chefer och medarbetare från funktionsstödsförvaltningen i Malmö stad som berättar om sina verksamheter, vilket stöd de kan ge och svarar på dina frågor.

Under dagen kan du också lyssna på föreläsningar från bland andra Duke Shane m.fl. (Unga Vuxna Tlbg), Karolina Källoff och Olof Samuelsson (Studenthälsan), Marie-Louise Lundberg (Teamet för krigs- och tortyrskadade, TKT), Veronica Gustavsson, Attention. Det blir också  underhållning från Love Truvandi och Musikhögskolan samt paneldebatt.

I kreativa rummet kan du till exempel  få veta mer om hur det är att jobba som mentor och få möta en serietecknare, en konstnär, Handkraft, med flera.

Radio fontänen sänder från arrangemanget.

Komplett program som pdf: Världsdagen för psykisk hälsa 2017 (pdf, 1.2 MB)

Fåfäng konferencier

"Konferencier är Katarina Bexelius, för mycket trogna fans känd från Melodifestivalen. Inte med ett eget nummer, men väl ett tack till publiken för att de röstade så fint. Katarina arbetar dagtid som verksamhetsutvecklare vid Skånes universitetssjukvård och på fritiden underhåller hon i gruppen Fåfäng. Spelningarna är oftast i Skåne men en gång var vi i Peking över helgen."

Vi har tidigare gått ut med att Behrang Miri skulle vara konferencier. Tyvärr har han lämnat återbud.

Friskvårdsloppet inleder

I samband med Världsagen arrangerar Friskvårdsklubben i Malmö Frisksvårdsloppet. Loppet startar kl. 12.00 (obs ny tid) vid "Gäddan" på Malmö Högskola och går genom Slottsparken. Du har olika sträckor att välja mellan beroende på om du vill gå eller springa. Uppvärmningen börjar en halvtimme innan på startområdet.

Du kommer att kunna lämna ombyte i en lokal på Gäddan. Lokalen kommer att vara låst, men vi Friskvårdsklubben ansvarar inte för dina saker.

Anmäl dig via mobil: 0708-41 75 94 eller e-post: anmalan@fvkmalmo.se. Det kommer också vara möjligt att anmäla sig på plats. Mer information kommer på Fiskvårdsklubbens hemsida och på Facebook

Karta och mer information (pdf, 491.2 kB)

Om Världsdagen för psykisk hälsa

Världsdagen för psykisk hälsainfaller den 10 oktober varje år. Den instiftades av "World Federation for Mental Health" 1992 och är till för att skapa större medvetenhet och förståelse för psykisk hälsa och ohälsa.

Arrangör för Världsdagen i Malmö

I Malmö arrangeras Världsdagen av Lokalt Forum i samarbete med Malmö stad, Malmöpsykiatrin, Primärvården, Integrerad Närsjukvård INM och Malmö Högskola.

Lokalt Forum Malmö är ett lokalt nätverk med patient-, brukar- och anhörigföreningar och ingår i Nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH).

Läs mer om Lokalt forum
Läs mer om Nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH)