$left
$middle

Malmö stads pris för mänskliga rättigheter 2023

Malmö stads pris för mänskliga rättigheter 2023 gick till organisationen, Läkare i världen som i sin klinik på Södervärn stöttar personer som inte omfattas fullt ut av det svenska sjukvårdsystemet.

Läkare i världen fick priset för mänskliga rättigheter för deras oförtröttliga insatser att säkerställa rätten till hälso- och sjukvård för alla som bor och vistas i Malmö.

Juryns motivering:

"På den ideella vårdmottagningen på Södervärn möter volontärer, med olika kompetens, patienter som inte har full tillgång till det svenska sjukvårdssystemet. Efter sina ordinarie arbeten går de till den ideella vårdmottagningen där tar emot patienter, som den ordinarie sjukvården inte möter.

Deras patienter kan vara asylsökande, papperslösa, EU-medborgare som saknar det europeiska sjukförsäkringskortet, personer som omfattas av massflyktsdirektivet och tredjelandsmedborgare.

I sina nära möten med sina patienter har de ett helhetsperspektiv med fokus både på den mentala och den fysiska hälsan. I denna anda stöttar de särskilt asylsökande med extra stora behov. Som HBTQIA+personer, för att erbjuda dem deras rätt till vård och stöd för deras fysiska och psykiska hälsa och välbefinnande.

Läkare i Världens insatser är beundransvärda och för många av deras patienter är de livsavgörande. För att de arbetar för rätten till vård och hälsa enligt FN:s deklaration för mänskliga rättigheter tilldelas de detta pris."

Prissuman är på 50.000 kronor och priset delades ut under årets sista Kommunfullmäktige 2023.


sv