Föräldrakurs (COPE)

för dig med barn i åldrarna 3-12 år

Vår föräldrakurs vänder sig till dig som vill stärka relationen till ditt barn och träffa andra föräldrar. Kursen består av gruppträffar tillsammans med kursledare där ni delar erfarenheter och utbyter knep för att hantera vardagen med barn. Det kan handla om att ställa rimliga krav, att hantera konflikter eller att få vardagsrutiner att fungera bättre.

Du behöver inte ha något speciellt problem med dina barn utan bara en önskan att utveckla ditt föräldraskap.

Kursen är gratis.

Kursen genomförs enligt COPE, The Community Parent Education Program, som kommer från Kanada. Läs mer om COPE på Svenska COPE-föreningens sida, extern webbplats.

Kursutbud hösten 2017

Under hösten 2017 erbjuder vi sammanlagt tre kurser; två föräldrakurser för föräldrar med barn i åldrarna 3-12 år och en kurs för föräldrar med småbarn (3-6 år). Varje kurs består av 9 träffar. Småbarnskurs består av 8 träffar. Välj den kurs som passar dig bäst.

OBS!  Anmälningstiden för kurserna på Kirseberg och på Rosengård har gått ut, men det går fortfarande bra att anmäla sig till småbarnskursen på Bellevuegården.

Vanliga frågor och svar

På vilket sätt hjälper kursen mig?

Du får nya sätt/verktyg att förstå och bemöta ditt/dina barn, skapar nätverk och byter erfarenheter med andra föräldrar samt förbättrar relationer inom familjen.

Är det viktigt att delta vid alla tillfällen?

Vi rekommenderar att du deltar vid alla tillfällen. Varje träff får gruppen en ny strategi. Strategierna bygger på vandra (kompletterar varandra) så det viktigt att du inte missar något.

Kan jag delta på kursen även om jag inte kan närvara vid första eller andra tillfället?

Föräldrakursen följer COPE-programmet som är uppbyggd på ett sätt där vi under de första träffarna skapar en grund som hela kursen vilar på. Kan du inte delta vid första eller andra tillfället kan kursledarna i undantagsfall uppdatera dig. Du kan dock inte hoppa in i en kurs efter tredje kurstillfället.

Kan jag delta själv eller måste den andra föräldern vara med?

Du kan absolut delta i vår föräldrakurs själv, men vi rekommenderar att båda föräldrar deltar om det är möjligt. Det mest effektiva sättet att skapa en förändring är att båda föräldrar (om det finns två föräldrar med i bilden) följer kursen och så småningom använder samma strategier gentemot sitt/sina barn.

Erbjuder ni kursen på andra språk än svenska?

Kursen är på svenska. I dag kan vi tyvärr inte erbjuda kursen på andra språk, men vi vill gärna veta om du skulle önska det. Om du önskar att vi ska erbjuda kursen på annat språk i framtiden skriv detta under "Önskemål inför framtiden" i anmälan.

Vem håller i föräldrakursen?

Alla våra kursledare har gått COPE- kursledarutbildning som Svenska COPE-föreningen tillsammans med upphovsmannen Charles Cunningham har arbetat fram. Kursledarna har varierande yrkesutbildning och lång erfarenhet av familjearbete.

Finns det forskningsresultat på effekterna av COPE-metoden?

Ja, du kan läsa om de olika forskningsresultaten på COPE-föreningens hemsida.

 

Senast ändrad: 2017-11-20 15:05