$left
$middle

Emilia Miter från Kristianstad, 21 år, domare sedan 2019, var en av föreläsarna på Domarlyftets träff i september 2023.

Med sikte mot VM och en mer jämlik fotboll

När svenska landslaget i fotboll, damer under 17, slåss om att ta sig vidare under EM-finalen i Malmö och Lund, pågår samtidigt en parallell kamp. Kampen om att fler kvinnor ska känna sig trygga inom branschen, oavsett om du är spelare, ledare eller domare. Allt når sin kulmen på Malmö IP, 5-18 maj under UEFA F17-EM 2024.

Att svenska fotbollslandslaget, damer, tillhör världseliten med färskt VM-brons, känner de flesta till. I maj är det dags för framtidens stora fotbollslegender att göra upp om sin plats i F17-VM, när de möter Europas bästa lag på hemmaplan. Samtidigt pågår det ett viktigt arbete för att lämna en mer jämlik bransch bakom sig och att få fler barn i rörelse - både på nationell, regional och lokal nivå.

FC Rosengård såg en utmaning i sin förening: de hade få kvinnliga ledare. Utifrån det startade 2019 en långsiktig och strategisk satsning som bland annat ledde till en ledarutbildning. Utbildningen fokuserar på rekrytering av kvinnliga ledare genom att sänka tröskeln för att vara med, oavsett bakgrund, ålder och erfarenhet. 80 personer genomfört utbildningen och flera av dem har blivit ledare i föreningen. Efter att ha sett att behovet fanns långt utanför Malmös gränser, adderades 2023 en anpassad form av utbildningen under paraplyprojektet Double Hattrick. Projektet innefattar samarbetsföreningar i hela regionen och innefattar ett kunskaps- och inspirationsprogram med syfte att inspirera unga tjejer att fortsätta spela fotboll. Satsningen har lett till att Rosengårds IP som före 2020 kämpade med några få tjejer som medlemmar till att idag ha 6 flicklag med 120 aktiva tjejer.

– Det gör enorm skillnad för unga tjejer att ha en kvinnlig förebild på plan. Tack vare att vi har fått in fler kvinnliga ledare har vi också fått in fler tjejer i klubben. Vi har fått en fantastisk start med 50 deltagare i Double Hattrick, säger Fatima Al Yassiry, som själv gått utbildningen som inspirerat Double Hattrick och idag är tränare för ett av flicklagen.

Double Hattrick är ett av samhällsprojekten UEFA är med och finansierar för att evenemanget ska att ge Malmö ett långsiktigt positivt arv. FC Rosengårds ledare kommer att på olika sätt att vara engagerade under mästerskapet på Malmö IP i maj. Klubben är också anslutna till Svenska fotbollförbundets Alla dagar, som är ännu ett av samhällsprojekten knutna till EM. Ett projekt som handlar om att lyfta upp den viktiga, men av många tabubelagda, frågan om hur menstrationscykeln påverkar prestation och mående.

Med på spelplanen finns också Skånes Fotbollförbund, som arbetar för att värva fler kvinnliga distriktsdomare. När projektet Domarlyftet startade fanns det 14 aktiva distriktsdomare. En första målsättning är att fördubbla antalet och på längre sikt bli ännu fler. Emilia Miter från Kristianstad, 21 år har varit domare sedan 2019 och var en av föreläsarna på projektets första träff i september 2023.

– Det är viktigt för branschen att vi skapar en miljö där alla kan bli sedda och får vara med efter sina egna förutsättningar. Domarlyftet arbetar med just dessa frågor genom att utbilda, komma med inspiration och skapa en gemenskap som vi behöver för att ta oss framåt och nå våra mål att bli fler kvinnliga distriktsdomare, säger Emilia Miter, som idag dömer damer division ett och herrar division fem.

Emilia Miter från Kristianstad, 21 år, domare sedan 2019, var en av föreläsarna på Domarlyftets träff i september 2023.

Emilia Miter från Kristianstad, 21 år, domare sedan 2019, var en av föreläsarna på Domarlyftets träff i september 2023.

Det bedrivs också hållbarhetsarbete med mål om att få fler barn i aktivitet, ökad social interaktion och ökad fritidsaktivitet med tillhörighet och gemenskap. Malmö stad samarbetar med Svenska Fotbollförbundet, Skånes fotbollförbund, Visit Lund och Visit Skåne för att skapa ett hållbart evenemang som ger långsiktiga positiva effekter för staden, både ur socialt, ekonomiskt och miljömässigt perspektiv.

Under mästerskapet 5-18 maj, bjuder Malmö stad in till en Fan Zone i anknytning till Malmö IP, full med aktiviteter kopplade till evenemanget. Här kan alla vara med på festligheterna gratis och spela allt från Bubble ball, subsoccer och fotbollstv-spel eller få en ansiktsmålning.

– Den här typen av evenemang betyder mycket för både värdstäderna och regionen. För Malmö stad bidrar det till målet om en mer jämlik fritid och att fler unga tjejer får en fritid med rörelseglädje. Att Europas bästa lag möts på hemmaplan lockar både turister och är något som vi kan känna stolthet över, säger Mats Schöld, enhetschef för evenemangsenheten, Malmö stads fritidsförvaltning.

Fyra samhällsprojekt knutna till UEFA F17-EM

Skolbollen

Skånes Fotbollförbunds projekt som syftar både till att öka rörelseglädje och främja föreningslivet och en meningsfull fritid för barn och unga.

  • Totalt anslutna skolor: 1390
  • Totalt anslutna skolor i Skåne: 237
  • Totalt aktiva barn (anmälda från skolor i Skåne): ca 38.000

Alla dagar

Svenska fotbollsförbundets projekt syftar till att lyfta frågan om menstruation inom elitidrotten.

Domarlyftet

Skånens Fotbollförbunds projekt som syftar till att värva och utbilda kvinnliga distriktsdomare i branschen.

Double Hattrick

FC Rosengårds projekt Double Hattrick syftar till att få fler ledare och spelare.

Andra projekt för jämställdhet och rörelseglädje

Fan Zone

Under UEFA F17-EM kommer Malmö stad att arrangera en Fan Zone för att alla som vill ska kunna vara med och fira att EM hålls i staden, oavsett om du har biljett till matcherna eller inte. Området kommer vara fullt av roliga aktiviteter i anknytning till Konsthallstorget och Malmö IP. Det kommer att vara gratis och öppet för allmänheten.

5 maj: 13:00-16:00
6 maj: 16:00-19:00
8 maj: 13:00-16:00
9 maj: 10:30-13:30
11 maj: 13:00-16:00
12 maj: 13:00-16:00
15 maj: 16:00-19:00
18 maj: 14:30-17:30

Kick and read

Fotbollsprofiler anordnar läsning i skolor och en teckningstävling för eleverna om stora drömmar.

Tränarlyftet

Svenska fotbollförbundet arbetar nationellt med att fler kvinnor ska få tränarlicenser. Projektet har pågått sedan 2021 och antalet kvinnor med tränarlicens på UEFA B-nivå har ökat 178%.

Relaterade artiklar:

sv