$left
$middle

Foto: Jonathan Strömberg

140 barnröster välkomnade Eurovisionartisterna på Malmö Live

Under Malmö stads öppningsceremoni för årets Eurovisionartister och delegationer stod stadens röster och musikarv i centrum. Kulturskolans barnkörer El Sistema och Pralinerna, Malmö SymfoniOrkester och ett flertal Malmöartister fyllde scenen i konsertsalen på Malmö Live.

Det är tredje gången Malmö står värd för världens största musikevent, som i år förväntas ses av 200 miljoner tv-tittare och arrangeras i ett säkerhetsläge som ställer höga krav.

Som en del i värdskapet bjöd Malmö stad under söndagskvällen in årets tävlande artister och deras delegationer till en öppningsceremoni på Malmö Live.

Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande, var först ut av tre talare.
– Tror ni att det finns fler saker som förenar oss än som skiljer oss åt? Tror ni att musik och kultur kan föra människor samman? Det gör vi också! Därför strävar vi efter att vara en öppen och välkomnande stad – som välkomnar sång och dans, och manifestationer och demonstrationer för fred.

De två andra talarna var Sveriges Televisions VD Hanna Stjärne och Martin Österdahl, chef för European Broadcasting Union.

Den drygt timme långa ceremonin öppnades med att Malmö SymfoniOrkester spelade Eurovisionhymnen under ledning av dirigent Anders Berglund. På den tiden då Eurovision hade en egen orkester var Anders dess dirigent vid hela 13 tillfällen – en sann Eurovisionlegend.

Artister som Åkervinda, Motoboy, Raindear, Emmelie de Forest, Ale Carr och Erik Rydvall framförde kända Eurovisionlåtar i olika tappning. Mest applåder fick barnen från Kulturskolans körer El Sistema och Pralinerna när de sjöng Alla barn är lika mycket värda på svenska och engelska.

Konferencier Miriam Aïda belyste hur musik skapar minnen och överraskade med att sjunga Östen Warnebrings Som en dröm som han tävlade med i Eurovision 1967.

Öppningsceremonin för Eurovision Song Contest 2024 i Malmö avslutades med att alla tillställningens artister framförde ABBAs Waterloo tillsammans med Malmö SymfoniOrkester, och publiken.

sv