$left
$middle

Nationella program på gymnasieskolan

En fullständig utbildning på ett nationellt program omfattar 2500 poäng. Totalt finns det 18 nationella program uppdelat i högskoleförberedande program och yrkesprogram.

Information om nationella program på fristående gymnasieskolor i Malmö hittar du på Skånegy.se.

Nationella högskoleförberedande program

Det finns sex nationella högskoleförberedande program som ger dig grundläggande behörighet till universitet eller högskola. På en del utbildningar krävs även särskild behörighet.

Högskoleförberedande program på kommunala gymnasieskolor i Malmö

Ekonomiprogrammet passar dig som vill veta mer om ekonomi, entreprenörskap och juridik.

Estetiska programmet passar dig som är intresserad av kreativt skapande och vill arbeta inom konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områden.

Humanistiska programmet passar dig som är tycker om historia, kultur, litteratur och språk.

Naturvetenskapsprogrammet passar dig som är intresserad av naturvetenskapliga ämnen och frågor.

Samhällsvetenskapsprogrammet passar dig som vill veta mer om demokrati, etik, genus, kommunikation och miljö.

Teknikprogrammet passar dig som vill arbeta med teknik och tekniska processer.

Nationella yrkesprogram

Det finns tolv nationella yrkesprogram som förbereder dig både för jobb och för vidare studier på universitet, högskola eller yrkeshögskola. Yrkesprogrammen ger grundläggande behörighet till högskoleutbildning samt yrkesexamen.

Yrkesprogram på kommunala gymnasieskolor i Malmö

Barn- och fritidsprogrammet passar dig som är intresserad av pedagogik, hälsa, samarbete och kommunikation och som gärna vill jobba inom pedagogiska och sociala yrken eller inom friskvårds- och fritidsbranschen.

Bygg- och anläggningsprogrammet passar dig som vill kunna bygga, underhålla och renovera hus och anläggningar av olika slag. Här lär du dig att gå från ritning till färdigt byggprojekt och att jobba med olika tekniker och material.

El- och energiprogrammet passar dig som gillar teknik och att lösa komplexa problem. Att jobba med både händer och huvud är din grej och du trivs med omväxlande arbetsuppgifter.

Fordons- och transportprogrammet passar dig som är intresserad av att lösa problem – vare sig de har med transporter, bilar, lastbilar eller andra motordrivna fordon att göra. Att jobba med både händer och huvud är din grej och du trivs med omväxlande arbetsuppgifter.

Försäljnings- och serviceprogrammet passar dig som vill jobba med marknadsföring, försäljning och handel eller ekonomi, varuhantering och inköp. Om du drömmer om att starta eget är det här rätt program för dig för här får du bland annat läsa entreprenörskap och affärsutveckling samt kommunikation och information.

Malmö Borgarskola och Malmö Lärlingscenter tar inte emot nya sökande inför läsåret 2024/25.

Hantverksprogrammet passar dig som är kreativt lagd och som vill jobba praktiskt som frisör, florist, finsnickare, guldsmed eller med något annat hantverk. Du kan välja hantverk inom många olika branscher och valet gör du redan när du söker till gymnasiet.

Hotell- och turismprogrammet passar dig som är intresserad av att jobba med och för andra människor och som kan se dig själv inom turism, besöksnäring eller hotell- och konferensverksamhet.

Industritekniska programmet passar dig som är intresserad av att lösa tekniska problem och som vill lära dig om industrins olika processer, material, metoder och tekniker samt om underhåll och driftsäkerhet.

Naturbruksprogrammet passar dig som har ett stort intresse för djur och natur och som gärna vill jobba med djur på olika sätt.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet passar dig som tycker om att laga mat och som vill jobba inom restaurang, bageri eller med att skapa nya mat- och dryckesvaror. Du är intresserad av hur man producerar och hanterar livsmedel och hur man driver en verksamhet.

Malmö Lärlingscenter tar inte emot nya sökande inför läsåret 2024/25.

VVS- och fastighetsprogrammet passar dig som vill jobba med service och utveckling av fastigheter. Under utbildningen lär du dig att installera, felsöka, reparera och utveckla de tekniska system som reglerar värme, ventilation, vatten och avlopp.

Vård- och omsorgsprogrammet passar dig som är intresserad av hälsofrågor och av andra människor. Under utbildningen får du lära dig allt du behöver veta för att kunna jobba inom hälso- och sjukvård, psykiatri, äldreomsorg eller med personer som har funktionsnedsättning.

Läs mer

Kontakta oss

Gymnasieantagningen

Telefon:
040-34 33 90
sv