$left
$middle

Rörelsernas museum

Malmö stad fick 2015 ett uppdrag av regeringen att undersöka förutsättningarna för ett nationellt demokrati- och migrationsmuseum i Malmö. Försöksverksamheten genomfördes av kulturförvaltningen. Projektet avslutades i december 2020.

Malmö stad fick 2015 ett regeringsuppdrag att undersöka förutsättningarna för ett nationellt demokrati- och migrationsmuseum i Malmö – Rörelsernas museum. Kulturförvaltningen i Malmö genomförde en förstudie 2016-2017 och därefter tillförde regeringen pengar till att möjliggöra en inledande försöksverksamhet. Denna pågick fram till och med 2020.

Projektet startade med förstudie

Rörelsernas museum startade med en förstudie baserad på samtal med medlemmar från olika sociala rörelser, nationella minoriteter, forskarsamhället, ungdomar, lärare, aktivister och museipersonal, som ägde rum runt om i landet under 2016 och 2017.

Inkludering i tidigt skede

Rörelsernas museum syftade inte bara till att prioritera historiskt marginaliserade röster i sina utställningar utan inkluderade också dessa i sin tidiga utveckling och ledning. Rörelsernas museum strävade efter att upprätta en ny modell för museiengagemang för de grupper som institutionen ville tjäna genom att demokratisera sina processer för forskning, förmedling, insamling, kuratering och design.

Museets verksamhet planerades utifrån vetskapen att en del människor är hindrade från att ta plats i olika offentliga rum och institutioner därför att dessa många gånger är med och återskapar samhällets mönster av underordning och objektifiering.

Ny modell för att öppna upp för delaktighet

Det var människor och idéer i rörelse som skapade Rörelsernas museum. Genom att låta institutionen stötta människor i deras undersökningar av historien, samhället och kulturen tvingades vi som arbetade vid Rörelsernas museum att tänka om museets roll som institution och formulera om grunden för vår professionalitet som museianställda.

Frågorna om hur kulturinstitutioner kan öppnas upp ställs i dag av många inom kulturarvssektorn. Eftersom Rörelsernas museum började sitt arbete utan ärvda samlingar eller arkiv, och på så vis var frigjort från den historia av nationsbygge och kolonialism som präglat många kulturinstitutioner, var museet särskilt väl positionerat för att arbeta med dessa frågor tillsammans med människor i rörelse.

Visionen för Rörelsernas museum

Museet anknöt till idén om museet som en öppen plats för möten och samtal. Omvärlden fick under resans gång uppleva ett museum som skapas av människor i rörelse stärker och breddar förståelsen av demokrati, migration, mänskliga rättigheter och människors inflytande i samhället genom att verka för allas rätt till sin egen historia.

Museet strävade kontinuerligt efter att skapa ett rum där alla får höras, synas och inkluderas på lika villkor samt aktivt söka upp dolda och glömda berättelser för att bredda det offentliga samtalet om demokrati, migration och vår gemensamma historieskrivning.

Projektet avslutades 31 december 2020

Regeringen meddelade i september 2020 att de inte längre kommer finansiera Rörelsernas museum och att stödet upphör den 31 december 2020. Malmö stad, som framförallt bidragit med personella resurser och lokaler, kommer inte att driva projektet vidare. Den 31 december 2020 stängdes det nationella projektet Rörelsernas museum ner.

Kontakta oss

Kulturförvaltningen

Telefon:
040-34 10 00
Postadress:
Kulturförvaltningen Kulturförvaltningen, Baltzarsgatan 31 205 80 Malmö
sv