Publicerad 2017-06-08 11:48

Senast uppdaterad 2017-06-08 11:51

Cykling utan ålder

Två kvinnor blir skjutsade av en man i en av projektets specialdesignade cyklar

Såhär kan det se ut när Cykling utan ålder rullar förbi med specialdesignade elcyklar. En så kallad pilot cyklar, och två personer får plats att sitta framtill. Foto: Johan Bävman.

Att känna vind i håret – det ska ingen behöva bli för gammal för. Tillsammans med frivilliga eldsjälar driver Malmö stad projektet Cykling utan ålder, som innebär att äldre skjutsas ut på utflykter i specialdesignade elcyklar.

På äldreboendet Danska vägen gick premiärturen för ett år sedan, och
hjulen har rullat flitigt sedan dess. Det är både boendets personal och
frivilliga som är ”cykelpiloter”, alltså de som kör cyklarna.

Britta Olsson.

Britta Olsson bor på Danska vägen och åker gärna ut på cykelutflykter. Bland annat har hon blivit skjutsad till Möllevångstorget för att handla frukt.

En som har varit med på många utflykter är Britta Olsson:
– Vi har varit har varit i Västra Hamnen, Möllevångstorget, Triangeln och Pildammsparken. Det är fantastiskt att man kan köra på cykelbanor genom hela Malmö.

Hon sitter ofta tillsammans i cykeln med Lennart Pehrsson, som också bor på Danska vägen.
– Det är mycket, mycket trevligt. Det kan bli monotont att sitta här, så det blir ett avbrott att komma ut. Det är väldigt uppskattat, säger han.

I somras åkte de bland annat till allsång i Pildammsparken. Där de fick sitta närmast scenen, drack kaffe eller vin och åt kanelbullar. Britta Olsson berättar att ”det var hur trevligt som helst, och mycket folk”.

Sjöng du med i allsången?

– Nej, jag kan bara gamla låtar. Musiken idag tycker jag inte om, den är så väldigt skrällig, säger hon med ett skratt.

Många vill bli frivilliga cykelpiloter

Personalen på Danska vägen märker att utflykterna ger många positiva effekter.
– Man kan se det på de äldres humör, matlusten och sömnen efteråt. Det är rätt häftigt, säger sektionschef Dalida Koco.

Malmö stad har köpt in ett gäng cyklar, som finns utplacerade på olika äldreboenden i staden. Medarbetare och anhöriga kan använda cyklarna, men framför allt är det frivilliga eldsjälar som skjutsar de äldre.

Liselotte Anderberg är koordinator för cyklingen på Danska vägen och tar emot intresseanmälningar från personer som vill bli piloter. De har över tjugo intresserade hittills, som snart ska gå en utbildning och lära sig cykelns alla funktioner. Efter det är de redo att rulla iväg på utflykter med de äldre! 
– Det är kul att jobba med det här – det är en enkel idé som ger så mycket, säger Liselotte Anderberg.

Therese Lönnberg, som också är sektionschef på Danska vägen, berättar att intresset från andra boenden och kommuner är stort. Inom kort ska Lunds kommun låna en cykel för att testa på konceptet. Cyklingen har också spridit sig till Norge, och fler länder står på tur.

Läs mer om Cykling utan ålder och vilka äldreboenden som är anslutna.

Fakta

Cykling uden alder är en dansk rörelse som startades 2012. För ett år sedan tog Malmöbon Kalle Albjär cyklingen till Sverige, efter att ha läst en artikel om det danska konceptet. De danska initiativtagarna har också varit drivande i att få igång cyklingen på den här sidan av Sundet. Malmö är första stad i Sverige att köra igång Cykling utan ålder.