Publicerad 2017-07-24 15:16

Senast uppdaterad 2017-07-26 11:28

Hur var det att vara barn på sommaren i Malmö under 40 till 50-talet?

Anita

Hur var det att vara barn på sommaren i Malmö under 40 till 50-talet? Anita Marmell född 1945 berättar om hur det var att bo fem stycken i en tvåa, duscha i simhallen och om de underbara somrarna i koloniträdgården. Men också om känslan av frihet och att kunna klara sig själv.

Jag växte upp i en 2:a på Bergsgatan i Malmö under 40- och 50-talet. Där bodde vi tre syskon tillsammans med mamma och pappa. Vi hade inget badrum utan bara ett tvättställ med toalett. Bada och duscha fick vi göra i simhallen Aqvakul. Vissa barn fick bada i skolan i stora träkar. Det var många som var fattiga på den tiden. Det bästa med mina barndomssomrar var att vara på kolonilotten i Limhamn. Där hade familjen en stuga med trädgård. Vi var självförsörjande på grönsaker och frukt. Det fanns morötter, potatis, kål, lök, jordgubbar, hallon, krusbär, äpplen och päron. Jag minns första gången jag cyklade ensam till kolonilotten i Limhamn från Bergsgatan. Jag var bara fem år. Min mamma var orolig men min pappa sa alltid ”du ska ta hand om dig men du ska lära dig att klara dig själv”. Det stärkte självförtroendet menade han. Jag minns speciellt den mörka gatan, som jag kallade den, som gick igenom Rönneholmsparken. Stora träd blickade ner mot cykelbanan och gjorde vägen kusligt mörk.

Jag hade många lekkamrater på kolonilotten. En av mina kompisar hette Roland. Vi brukade klättra i träd. En sommar hittade jag en stor mask. Jag skrek till min mamma ”kolla vilken stor mask jag hittat”. Mamma skrattade och berättade att det var en kopparorm. Det var första gången jag såg en orm.

Jag älskade verkligen somrarna när jag kunde vara utomhus och njuta av väder och vind. Ibland åkte vi till Sibbarp för att sola och bada i havet. Det var frihet för mig. Vi var i kolonin varje sommar tills jag blev 16 år. Då dog min pappa. Jag har haft hans ord med mig hela livet ”du ska vara rädd om dig men du ska lära dig att klara dig”. Livet består av med- och motgångar. Det är det som är livet.

Anita Marmell bor i Malmö och föddes 1945.


Kolonitradgard

På bilden: Anita Marmells pappa i koloniträdgården.

Text och foto: Anna Svensson (foto på Anita Marmell) Foto från koloniträdgården från Anita Marmell.