Sommar utan skräp

Under sommaren är vi fler som är utomhus för att äta, dricka och ha trevligt. På stränder, i parker, på torgen och längs med kanalen. De flesta av oss slänger sitt skräp i papperskorgarna, men inte alla. Med mer information och ett take-away-team vill vi få fler att tänka på vad de gör med sitt skräp.

Take-away-team med gula väster

Att hämta mat och ta med sig den, blir allt vanligare. Take-away-teamet, en del av gatukontorets sommarkampanj 2017, uppmärksammar besökare kring skräp i den offentliga stadsmiljön. Du känner igen dem med sina gula väster med budskapet "En sommar utan skräp, tack!". Take-away-teamet består av personal från Malmö stad och har som uppdrag att gå fram till besökare som har synligt skräp i handen och tipsa om hur de kan ta hand om sitt skräp.

De flesta slänger sitt skräp i papperskorgen

Enligt en rapport från Håll Sverige Rent, läs rapporten här,  säger nio av tio att de inte kan tänka sig att lämna skräp på marken eller slänga skräp någon annanstans än i papperskorgen. Om vi ser någon annan skräpa ner, om platsen redan är nedskräpad, ökar sannolikheten för att vi själva skräpar ner. Därför är det extra viktigt att det är rent och fint där många människor är.

Här möts du av take-away-teamet och informationen

Vår information om nedskräpning och vårt take-away-team kan du se och träffa på från mitten av juni till slutet av augusti. Vi har valt ut platser där vi vet att många samlas och tar med sig mat och dryck, såsom:

  • Södertull
  • Lördagsplan
  • Sundspromenaden (Västra hamnen)
  • Värnhemstorget
  • Utanför station Triangeln.

Informationen har vi satt upp på cirka 130 olika papperskorgar, skyltar och fordon i anslutning till platserna ovan/ovan nämnda platser.

Ett finare och renare Malmö

Förutom det dagliga arbete vi gör kring renhållning i Malmö, har vi gjort undersökningar som visar att Malmöbor uppskattar vårt arbete med renhållningskampanjer. Vi vet att det sällan fungerar med förmaningar och pekpinnar för att få fler att tänka på nedskräpning, istället vill vi uppmuntra alla till att göra rätt.

Take-away-team på prov

Sommarens insats är en del av det arbete vi gör kring renhållning, och också något vi gör på prov. Vi kommer att dokumentera och utvärdera projektet på flera olika sätt och räknar med att publicera resultaten i slutet av sommaren.

Har du frågor och funderingar kring kampanjen är du välkommen att höra av dig till oss.

 

Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Om du vill ha svar på en fråga hittar du kontaktuppgifter här.

Senast ändrad: 2017-11-16 15:31